Hårde hvidevarer i hjemmet, herunder vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine, køleskabe, fryser, komfurer og ovne kræver tilslutning til el for at kunne fungere. De fleste hvidevarer kan du tilslutte selv, men ved nogle former for hårde hvidevarer kræver tilslutningen en autoriseret el installatør.
Skal du have monteret og tilsluttet dine hårde hvidevarer til strøm, både ved nye installationer samt eksisterende installationer, så har vi en række professionelle el-installatører, som står klar til at hjælpe. Det kan være, at du skal have udskiftet din svært tilgængelige indbygningsovn til en ny, eller du skal have hjælp til montering af en opvaskemaskine.
Vi klarer alle former for tilslutningsopgaver af hårde hvidevarer for dig, men vi kan også sagtens lave andre former for el-løsninger til privatboligen. Det kan fx være, at du lige er flyttet i nyt hus eller har lavet en tilbygning, og har derfor brug for installation af HPFI relæ, installation af lampeudtag til belysning eller installation af IHC anlæg. Skal du have lavet andre el-installationer udover tilslutning af et komfur eller montering af en indbygningsovn, så kan vi evt. klare det hele i samme ombæring – hvis det giver mening.
Skal du være sikker på, at din tilslutning af opvaskemaskine til el er udført korrekt eller din montering af emhætte eller din vaskemaskine installation er udført på lovlig vis, så få din lokale el installatør til at gøre det for dig.
Hos Jens Melgaard har vi mange års erfaring med installation af hårde hvidevarer. Vi kender alle reglerne og kan udføre arbejdet, således du er sikker på, at din forsikring vil dække, hvis nu uheldet skulle være ude. Vi laver både installationer, men kan også sagtens lave en tilslutning til en eksisterende el-installation – hvis du fx skal have lavet en udskiftning.
Inden el-installatøren kan montere dine hårde hvidevarer skal du først og fremmest sikre, at du har en lovlig jordforbindelse eller et HPFI relæ i din bolig. HPFI-relæet sikrer, at dine hårde hvidevarer ikke går i stykker, hvis der kommer overgang i strømmen. Den vil nemlig sørge for at afbryde, hvis der sker fejlstrøm. Ligeledes sikrer den mod stød, idet den vil slå strømmen fra med det samme, hvis der skulle ske fejl i maskinens system.
Ligeledes skal du selvfølgelig sikre, at el-installatøren har den nødvendige plads, der skal til ved fx installation af opvaskemaskine eller ved vaskemaskine montering. Selve tilslutningen tager typisk ikke så lang tid, så længe montøren har de rette forhold at arbejde i.
Sikrer du, at alting er i orden inden montøren ankommer til dit hjem, gøres arbejdet meget hurtigere og lettere og han kan derfor installere din vaskemaskine, ovn eller komfur på næsten ingen tid.
Det store spørgsmål, vedrørende montering og tilslutning af hårde hvidevarer til el, er om man som privatperson selv må have lov til at tilslutte enheden til strøm. Det kan være svært at svare på, fordi det kommer meget an på, hvilken installation der er tale om, samt hvilken type hvidevare du ønsker at tilslutte.
En generel huskeregel er, at du selv må have lov til at montere hvidevarerne, hvis installationen kan laves uden at bruge værktøj. Men husk, at orientere dig omkring reglerne for den enkelte hvidevare inden du monterer den, så du er sikker på, at det alligevel bliver gjort efter reglerne.
Et køleskab, en fryser eller en mikrobølgeovn er som regel forsynet med en stikprop, som skal tilsluttes til en stikkontakt. Det kan både være en 1-faset stikprop og en 3-faset stikprop – også kaldet et kraftstik. Men man skal dog også være opmærksom på, at disse former for hårde hvidevarer kræver, at de bliver monteret et sted, hvor der er plads til ventilation, så kompressoren kan arbejde optimalt.
Situationer, hvor du ikke selv må have lov til at montere dine hårde hvidevarer kan være ved tilslutning af ovn, komfur eller kogeplader, hvor enheden skal installeres i dåse eller komfurudtag. Ligeledes skal tilslutning af vaskemaskine eller tørretumbler også ofte ske i en dåse eller komfurudtag. I disse situationer må du heller ikke selv montere eller tilslutte dine hårde hvidevarer.
Grunden til, at du i nogle tilfælde ikke selv må fx tilslutte komfur og kogeplader er fordi de bruger så meget strøm, at det kan være farligt. Derfor bliver denne type også ofte leveret uden ledning, eller blot med en ledning uden stik. Vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine, ovn og emhætte kan derimod typisk tilsluttes en stikkontakt. Her må du gerne selv stå for tilslutningen.